Informatie: Hoe zien de verschillende mutaties eruit?

Gestart door Sanna, 14 november 2015, 23:38:29

« vorige - volgende »

Sanna

Dit topic moet nog op een paar punten geupdate worden.

In dit informatietopic is zo veel mogelijk informatie over de verschillende mutatievormen verzameld, inclusief foto's. Heb jij informatie die je hier toegevoegd kan worden (met foto!), stuur dan een IM aan Sanna of een mail naar sanna@valkparkiet.com.





Vererving
Wil je meer weten over hoe de verschillende mutaties zich gedragen wanneer je gaat kweken, lees dan het artikel wijze van overerving op de website van de Werkgroep Valkparkieten (http://werkgroepvalkparkieten.com/).

Sanna

19 november 2015, 22:00:45 #1 Last Edit: 7 augustus 2016, 15:10:02 by Lin
Wildkleur
Volwassen mannen zijn grijs met witte vleugelranden, een duidelijk gele kop met een oranje wangvlek en een kuif met vrijwel uitsluitend gele veren. Poppen zijn ook grijs met witte vleugelranden maar de kop is veel minder geel tot vrijwel geheel grijs. De oranje wangvlek blijft aanwezig. De intensiteit (de kleurkracht) van deze wangvlek kan wat minder zijn als bij mannen. De kuif kan wat gele veren hebben maar is over het algemeen grijs. Volwassen poppen zijn verder herkenbaar aan het visgraat-motief van de staartveren. De onderkant van de onderste staartveren is bij volwassen mannen egaal van kleur, meestal donkergrijs. Bij poppen is er duidelijk een geel-grijs visgraat motief zichtbaar. Bij een aantal andere kleuren zijn deze specifieke kenmerken hetzelfde, zoals bij cinnamon (wat bruinige veren in plaats van grijs), bij pale fallow (het grijs is dan zilverachtig) en bij geelwang. Bij de geelwang mutatie is de oranje wangvlek (vrijwel) verdwenen, maar de verdere kenmerken van de grijze, wildkleur valkparkiet zijn hetzelfde gebleven. Overigens kan de geelwang factor ook ingekweekt worden in andere mutaties. Geelwang mannen zullen dus een duidelijk gele kop hebben zonder oranje wangvlek, de geelwang poppen hebben een veel minder gele kop zonder oranje wangvlek.
Met dank aan: Herman en Jura: http://www.valkparkiet.net

Man:


Pop:



- Terug naar boven -

Sanna

19 november 2015, 22:07:36 #2 Last Edit: 7 augustus 2016, 15:10:53 by Lin
Lutino
Bij de lutino valkparkiet is de grijze kleur verdwenen en blijft er dus een gele valkparkiet met een oranje wangvlek en rode ogen over. Het geel kan variëren van wat bleekgeel, vrijwel wit, tot diepgeel. Op sommige plaatsen op het lijf kan het geel intensiever zijn dan op andere plaatsen. Bij de lichter gele lutino's is vaak de kop wat geler, zowel bij mannen als bij poppen. Het verschil tussen mannen en poppen is niet eenvoudig te zien. De mate van geelheid of de intensiteit van de oranje wangvlek zegt helemaal niets. Maar er is verschil waarneembaar aan de onderzijde van de vleugels bij de volwassenen. Bij een uitgeklapte vleugel zijn aan de onderkant van de vleugelveren bij poppen lichtere spots (vrijwel witte (soms licht gele vlekken) zichtbaar in een tamelijk gelijkmatig patroon. Bij mannen zijn deze spots niet waarneembaar.
Met dank aan: Herman en Jura: http://www.valkparkiet.net

Volwassen lutino valk:


Lutino opaline pop:

met dank aan Sanna

Lutino jong:



- Terug naar boven -

Sanna

19 november 2015, 22:11:46 #3 Last Edit: 7 augustus 2016, 15:11:43 by Lin
Witmasker lutino
Deze geheel witte valkparkieten zijn op uiterlijk niet te sexen. Hoewel sommige spreken over albino is een witte valkparkiet in principe een lutino én een witmasker. Door lutino factor zijn ze grijs verloren en door de witmasker factor zijn ze geel en oranje verloren. Er blijft dus uitsluitend wit over. Dus kan alleen het gedrag gebruikt worden voor het bepalen van de sexe.
Met dank aan: Herman en Jura: http://www.valkparkiet.net

Volwassen valk:




Witmasker lutino jong:



- Terug naar boven -

Sanna

22 november 2015, 20:04:37 #4 Last Edit: 29 november 2015, 15:27:44 by Sanna
Opaline
Bij vrijwel iedere mutatie valkparkiet kan ook nog opaline voorkomen. Over het hele lijf komen er dan in een regelmatig patroon vlekjes (parels) voor, die afhankelijk van de oorspronkelijke kleur geel of wit zijn. Hierdoor verdwijnen dan vrijwel alle zichtbare kenmerken voor het bepalen van het geslacht. Maar... bij mannen verdwijnen de parels altijd! Meestal met de jeugdrui grotendeels en pas geheel na een aantal keren in de rui geweest te zijn. Deze mannen keren dan terug naar de oorspronkelijke kleur; deze mannen zijn veelal echter te herkennen aan een onregelmatige grijze kleur op de rug en de vleugels. Een volwassen valk die dus nog steeds opaline is, zal dus altijd een pop zijn. Overigens kan ook een albino (witmasker lutino) opaline zijn, maar dit is dus niet zichtbaar. Want witte parels op een witte vogel kun je niet zien. Kwekers moeten echter hier wel rekening mee houden want deze genen voor opaline zijn kunnen uiteraard wel aan het nageslacht worden doorgegeven.
Met dank aan: Herman en Jura: http://www.valkparkiet.net

Opaline man:

met dank aan Carolien

Opaline pop:


Witmasker opaline pop:

met dank aan Sanna


- Terug naar boven -

Sanna

22 november 2015, 21:09:01 #5 Last Edit: 29 november 2015, 15:36:26 by Sanna
Bont
Bij de bonte mutatie worden de kleuren van de oorspronkelijk wildkleur, cinnamon, witmasker, etc. valkparkiet in een min of meer symmetrisch vlekpatroon door elkaar gemengd. Hierdoor zijn de uiterlijke geslachtskenmerken zodanig verstoord, dat het niet meer mogelijk is het geslacht visueel vast te stellen. Net als bij de albino's (witmasker lutino) kun je dus alleen vaststellen of de vogel een man of een pop is door bestudering van het gedrag of door middel van dna-bepaling uit de borstveren.
Met dank aan: Herman en Jura: http://www.valkparkiet.net

Volwassen bonte valk:


Volwassen cinnamon bonte valk:

met dank aan Sanna


- Terug naar boven -

Sanna

23 november 2015, 13:12:05 #6 Last Edit: 29 november 2015, 15:26:09 by Sanna
Bont opaline
Zoals uitgelegd bij Bont is vaststellen van het geslacht bij deze mutatie in principe niet mogelijk. Maar wanneer een valkparkiet bont én opaline is, geldt wat bij Opaline is beschreven: bij mannen verdwijnen de parels altijd! Wel is het zo dat het bij een bont opaline man aanzienlijk langer kan duren voordat alle parels verdwenen zijn.
Met dank aan: Herman en Jura: http://www.valkparkiet.net

Bont opaline man, die zijn parels aan het verliezen is:

met dank aan Sanna

Cinnamon bont opaline pop:



- Terug naar boven -

Sanna

29 november 2015, 14:34:00 #7 Last Edit: 29 november 2015, 15:25:09 by Sanna
Cinnamon
De cinnamon valkparkiet is een vogels met een overwegend warme grijsbruine kleur. Deze kleur bleekt op wanneer de vogels in een buitenvolière worden gehouden. Wel zie je, wanneer de zon daar op valt, dat de ooglens rood is. Hieraan kunnen ook de cinnamon jongen in nest snel herkend worden. Bepaling van het geslacht is gelijk aan die van de wildkleur.
Bron: "Kweken met Valkparkieten" geschreven door Adri van Kooten

Cinnamon man:


Cinnamon pop:

met dank aan Sandelienda

Wildkleur man met cinnamon pop (voor het verschil):

met dank aan Mandy


- Terug naar boven -

Sanna

29 november 2015, 15:16:05 #8 Last Edit: 7 augustus 2016, 15:54:46 by Lin
Witmasker
Bij de witmasker is de gele en rode kleurstof (psittacine) uit de bevedering verdwenen. Er blijft een valkparkiet over met een witte kop, zonder wangvlek. Mannen die volwassen zijn hebben een duidelijke witte kop en een kuif met vrijwel uitsluitend wit/grijze veren. Poppen hebben een grijze kop en een grijze kuif. Het totaal ontbreken van de gele kleurstof heeft verder een veel hardere grijze kleur van de lichaamsbevedering tot gevolg. Geslachtsbepaling is gelijk aan de wildkleur. Het visgraatpatroon aan de onderkant van de staartveren zoals bij de grijze wildkleur is bij de poppen niet meer zichtbaar, omdat ook daar het geel verdwenen is.
Met dank aan: Herman en Jura: http://www.valkparkiet.net en "Kweken met Valkparkieten" geschreven door Adri van Kooten.

Witmasker man:


Witmasker cinnamon pop:


Witmasker bonte man:

met dank aan Sanna


- Terug naar boven -

Sanna

29 november 2015, 15:22:56 #9 Last Edit: 7 augustus 2016, 16:24:30 by Lin
Fallow

Bronze fallow
De bronze fallow valkparkiet is overwegend licht bruingrijs, vooral uiteindes vleugels, licht vleeskleurige poten, blanke nagels en bek. Deze vogels hebben erg opvallende fel rode ogen met iris, zeker de jonge vogel. De rode ogen hebben echter de neiging om donkerder te worden met met het ouder worden (net als bij de witmasker lutino). De man is iets donkerder van kleur dan de pop en heeft een zeer uitgesproken geel masker met rode wangen. Een licht bronze fallow wordt wel eens verward met een donkere cinnamon, zeker als je de twee kleuren niet naast elkaar ziet. Behalve de ogen is de fallow ook te herkennen aan de borst, die een lichtere gelige tint heeft, terwijl deze bij de cinnamon toch meer grijsbruinig is.
Bron: http://werkgroepvalkparkieten.com/
   
Bronze fallow man:

Bron: http://werkgroepvalkparkieten.com/

Bronze fallow jongen met een wildkleur jong:

Bron: http://werkgroepvalkparkieten.com/

Bronze fallow opaline pop:

Bron: http://home.kpn.nl/dfrieling

Pale fallow
De pale fallow werd vroeger ook wel "recessief zilver" genoemd. In tegenstelling tot de wildkleur heeft de pale fallow minder pigment in de bevedering, waardoor een lichtegrijze tot donkerbruine kleur ontstaat, maar ook in de hoorndelen (snavel en nagels) en ogen. Een pale fallow is direct te herkennen aan zijn blanke hoorndelen en felrode ogen zonder iris.
Bron: http://werkgroepvalkparkieten.com/

Pale fallow pop en man:

Bron: http://werkgroepvalkparkieten.com/

Pale fallow witmasker pop:

Bron: http://home.kpn.nl/dfrieling


- Terug naar boven -

Sanna

29 november 2015, 15:55:48 #10 Last Edit: 7 augustus 2016, 16:26:35 by Lin
Geelwang
Bij de geelwang is geen rode kleurstof aanwezig, waardoor de wangvlek niet oranjerood maar okergeel kleurt. Ten opzichte van de wildkleur is alleen de wangkleur veranderd. Geelwangen zijn nog steeds niet veelvuldig aanwezig. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat veel geelwangen slecht kweken. De pop legt wel goed eieren, maar het broedinstinct lijkt verstoord te zijn. Als een van de partners geen geelwang is gaat het over het algemeen wel goed omdat die partner het grotendeels overneemt. Ook split geelwang mannen broeden goed. Veel kwekers gebruiken een pleegkoppel als back-up of broedmachine.
Bron: http://werkgroepvalkparkieten.com/

Geelwang man:


Geelwang lutino opaline pop:


Geelwang cinnamon pop:



- Terug naar boven -

Sanna

29 november 2015, 16:33:44 #11 Last Edit: 7 augustus 2016, 16:27:51 by Lin
Bleekmasker
Zoals de naam van deze mutatie al doet vermoeden is het enige wat anders is ten opzichte van de wildkleur het masker. Het geel is bij de bleekmasker gereduceerd, zodat de vogels een blekere wangvlek en masker hebben. Wanneer een bleekmasker aan een witmasker gekoppeld wordt, ontstaat zelfs een nóg blekere wangvlek. De afspraak is dat deze mutatie "bleekmasker/witmasker" genoemd wordt. Het onderscheid tussen deze twee mutaties is met het blote oog te maken, alleen het verschil tussen een bleekmasker/witmasker en tussen een geelwang is niet zomaar te zien. Daarvoor moet je de afkomst van de vogel kennen.
Bron: http://werkgroepvalkparkieten.com/

Bleekmasker wildkleur man:

Bron: http://werkgroepvalkparkieten.com/

Bleekmaskerwitmasker gezoomde (EF) man:

Bron: http://werkgroepvalkparkieten.com/


- Terug naar boven -

Sanna

29 november 2015, 16:47:06 #12 Last Edit: 11 december 2015, 23:48:35 by Sanna
Gezoomd
Gezoomd, of dominant gezoomd, werd tot voor kort nog "dominant pastel" genoemd. Dominant betekent dat jonge vogels de mutatie altijd vertonen. Wanneer jongen de mutatie van één ouder erven noemt men dit enkelfactorig (EF), erven ze die van beide ouders, dan noemt men dat dubbelfactorig (DF). Beide vormen EF en DF verschillen sterk van uiterlijk.

EF gezoomd
EF gezoomde vogels hebben een lichtgrijze lichaamskleur die beduidend lichter is dan de wildkleur, met uitzondering van de kop. De overgang is scherp en daardoor steekt de kop donker af tegen het lichaam. Deze vogels werden vroeger vaak "zwartkoppen" genoemd. De veren op de rug en de vleugels hebben een gezoomd effect, omdat het midden van de veer (inclusief de nerf) veel bleker is dan de rand van de veer. Soms is dit effect nauwelijks te zien en zie je weinig verschil met een wildkleur. Bij jonge vogels is het ook moeilijker te zien, zij komen pas volledig op kleur op een leeftijd van 2 tot 3 jaar.

DF gezoomd
DF gezoomde vogels zijn nagenoeg witgeel met donkere ogen. Sommigen houden een vrij donkere kop. De wangvlek kan iets minder intensief gekleurd zijn. Sommige DF vogels kunnen ook wat vlekkerig lijken. Door  de donkere ogen is wel het onderscheid met de lutino vrij goed te maken.
Bron: http://werkgroepvalkparkieten.com/

Gezoomde (EF) man:

Bron: http://werkgroepvalkparkieten.com/

Witmasker gezoomde (EF) man:

Bron: http://werkgroepvalkparkieten.com/

Gezoomde (DF) man (nog niet op kleur):

Bron: http://werkgroepvalkparkieten.com/


- Terug naar boven -