3 januari 2025, 00:34:30

Informatie: (reversed) Crossovers

Gestart door •=Bonnie=•, 21 augustus 2007, 15:31:12

« vorige - volgende »

•=Bonnie=•

21 augustus 2007, 15:31:12 Last Edit: 14 maart 2016, 21:32:01 by Lin
Crossover en Reversed Crossover

Die termen komen nog wel eens voorbij, maar wat houden zij nu precies in?
Om wat aan dit verhaal te hebben is het noodzakelijk dat je op de hoogte bent van de Basiskennis vererving van valkparkieten. Met name het gedeelte over de geslachtsgebonden vererving. Om het geheugen even op te frissen in het kort...




Een geslachtsgebonden mutatie is een erfelijk kenmerk (in dit geval de kleur) dat is verbonden aan het mannelijk geslachtschromosoom.

X = het mannelijk geslachtschromosoom
Y = het vrouwelijk geslachtschromosoom

Mannen hebben 2 X-chromosomen (XX).
Poppen hebben 1 X-chromosoom en 1 Y-chromosoom (XY).


Bij de bevruchting krijgt het jong van beide ouders één geslachtschromosoom.
Van de man krijgt het jong dus altijd een X-chromosoom en van de pop een X- of een Y-chromosoom.
Bij de mutatie calculator noemen we het X-chromosoom dat het mannelijke jong van zijn vader krijg X1, en het X-chromosoom dat het mannelijke jong van zijn moeder krijgt noemen we X2.

De geslachtsgebonden mutaties zijn:

Lutino
Opaline (gepareld)
Cinnamon
Geelwang


Bovengenoemde mutaties bevinden zich dus op het X-chromosoom. Omdat de pop maar 1 X-chromosoom heeft wordt de mutatie bij hun direct zichtbaar. Een pop kan dus niet split zijn voor een van deze mutaties. Bij de man moeten bovengenoemde mutaties op beide X-chromosomen aanwezig zijn wil je de mutatie kunnen zien. Bevind de mutatie zich op slechts één van beide X-chromosomen dan is de man split voor de betreffende geslachtsgebonden mutatie.

Dankzij deze mutaties kunnen we dus bij sommige combinaties van ouderdieren al direct na de geboorte  en/of bij het doorkomen van de veren zien welk geslacht de jongen hebben. Die vlieger gaat echter niet altijd op vanwege een fenomeen dat men ook wel crossover en reversed crossover noemt. Over dat fenomeen gaat dit 'artikel'.




We weten al dat een man twee X-chromosomen bezit waarvan hij er eentje van zijn vader heeft gekregen en eentje van zijn moeder. Respectievelijk X1 en X2.
Deze man geeft op zijn beurt één van zijn beide X-chromosomen aan zijn nageslacht tijdens de bevruchting. Zijn nageslacht krijgt van hem dus altijd ofwel X1 of X2.

Laten we stellen dat een Lutino man en een Cinnamon-geparelde pop één mannelijk jong krijgen. Dit mannetje zal Lutino op X1 dragen (gekregen van zijn vader) en Cinnamon-opaline op X2 (gekregen van zijn moeder) Dit mannetje wordt vervolgens tegen en wildkleur popje gezet voor ons voorbeeld hieronder.

Man: Wildkleur split {X1 lutino} {X2 cinnamon-opaline}
Pop: Wildkleur

Nageslacht:

Jonge mannen:
50% wildkleur split {X1 lutino} (dit jong kreeg X1 van de vader)
50% wildkleur split {X1 cinnamon-opaline} (dit jong kreeg X2 van de vader)

Jonge poppen:
50% lutino (dit jong kreeg X1 van de vader)
50% cinnamon-opaline (dit jong kreeg X2 van de vader)


Zoals je ziet zullen normaal gesproken alle popjes hier of lutino of cinamon-opaline zijn. Er zullen geen cinnamon of opaline popjes worden geboren omdat cinnamon en opaline beiden op hetzelfde chromosoom zitten. Dit chromosoom wordt in de normale situatie met alle daarop liggende mutaties in zijn geheel aan het nageslacht doorgegeven.

Aangezien zoals al eerder vermeld popjes maar één X-chromosoom hebben zal de mutatie op dat chromosoom direct zichtbaar zijn. Zodoende weten we dat alle lutino's en cinnamon-opalines uit dit nest wel popjes moeten zijn, en de wildkleurtjes dus de mannen.

Het kan echter gebeuren, dat tijdens de bevruchting, de mutatie op het X-chromosoom dat niet wordt doorgegeven, "overspringt", of "blijft plakken aan", het X-chromosoom dat wel wordt doorgegeven.

Als we bovenstaande combinatie even aanhouden als voorbeeld zou dat betekenen dat het jong bijvoorbeeld {X1 lutino} van de man krijgt, maar dat daar het opaline van {X2 cinnamon-opaline} bij komt. Het jong krijgt nu dus een X-chromosoom van de man waarop zowel lutino als opaline zitten.

Tussen de lutino en cinnamon-opaline popjes in het nest ligt nu ineens een opaline-lutino. Dit is een Crossover.
Bij een crossover komt de mutatie van het ene X-chromosoom samen met de mutatie op het X-chromosoom dat wordt doorgegeven aan het jong.
Bij een crossover komt er dus een mutatie bij.

Bij een reversed crossover gebeurd iets soortgelijks. Alleen is hier geen sprake van "overspringen" maar van "verdwijnen". Dit betekend dat bij bijvoorbeeld bovenstaand koppel tijdens de bevruchting het lutino op X1 niet wordt meegegeven aan het jong. In plaats van {X1 lutino} krijg het jong nu gewoon X1 (zonder mutatie). Het gevolg is dat er ineens een wildkleur popje in het nest kan liggen waarvan je zult denken dat het een man is. Immers normaal gesproken zouden de popjes cinnamon-opaline of lutino moeten zijn.
Bij een reversed crossover verdwijnt er dus een mutatie van het X-chromosoom dat op dat moment wordt doorgegeven aan het jong.
Bij een reversed crossover gaat er dus iets weg.

Dit heeft voor kwekers en kopers die vertrouwen op mutatiecalculatie voor vroege geslachtsbepaling uiteraard consequenties.

Dit fenomeen maakt het namelijk onmogelijk om op basis van mutatiecalculatie met 100% zekerheid te zeggen of jongen die volgens de berekeningen mannen zouden moeten zijn ook daadwerkelijk mannen zijn.

Dit fenomeen zou tevens kunnen betekenen dat er een X-chromosoom aan de mannelijke nakomelingen wordt gegeven waarop een mutatie ontbreekt of waar er eentje bijgekomen is. Stel dat op basis van bovenstaande voorbeeld het mannelijke jong tijdens de bevruchting  {X1 lutino} van de vader krijgt en dat door een  reversed crossover het lutino verdwijnt. Dan is dit jong nergens split voor. Of dat door crossover het opline van {X2 cinnamon-opaline} mee komt, dan is die man plots split opaline-lutino...

Hou er dus rekening mee dat als je 100% zeker bent van de ouders en hun splits, het nog steeds kan gebeuren dat de natuur tijdens de bevruchting "andere plannen" had en de betreffende vogel nog voor verassingen kan zorgen.

Als laatste nog even dit. De (reversed) crossover vind plaats tijdens de bevruchting. Je hebt dus geen vogels die 'split zijn voor crossovers'. Per bevruchting is die kans aanwezig. Het is niet zo dat als jouw koppel eens een crossover heeft gegeven dit nu steeds weer zal gebeuren of juist nooit meer zal gebeuren.

Denk jij dat je een (reversed) crossover in je nestje hebt of heb je een man gekocht die volgens berekening een man had moeten zijn maar toch een pop bleek? Post het dan in het:

"Meldpunt: (reversed) crossover".

Vermeld de mutaties en splits van de ouders, het jong dat je verdenkt en de mutaties van de (voorgaande?) nestgenootjes.

Gaat het inderdaad om een (reversed) crossover dan wordt jouw verhaal onder dit artikel geplaatst als voorbeeld. Zo krijgen we een beter beeld van de regelmaat waarmee (reversed) crossovers voor komen.